Sandık Başkanı Seçim Günü Neler Yapar

14 Mayısta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde görev yapacak olan sandık başkanı ve memur üyelerin sıra sıra yapacaklarını listeledik. Yazımız sonunda yorum yaparak bi teşekkürü bize çok görmeyin.
Sandık Başkanın Dikkat Etmesi Gerekenler
Seçim Günü Sandık Başkanı ve Kurulunun Yapacağı İşler
1. Seçim sabahı sandığın konulacağı okuldaki bina yöneticisinden seçim torbası imza karşılığı teslim alınır.
2. Torba döküm listesi ile torbanın içindeki evrak ve araç gereçler karşılaştırılır.
3. Sandık kurulu üyelerinin kimlikleri kontrol edilerek yoklama yapıır. Herkes görevine gelmişse yada bir sandık için yeterli olan başkan dahil 4 üye varsa seçim torbasından çıkan kılavuzdaki yemin başkan tarafından okunur, üyeler tarafından tekrar edilir.
4. Istampaya çok fazla olmamak kaydıyla mürekkep dökülür. (Bu işlemi ilk önce yaparsanız oy kullanma saatine kadar ıstampa mürekkebi çekecektir.
5. Torbadan çıkan malzemeler tamam ise oy zarfları sayılır, bir kenara not edilir ve arka kısımları sandık kurulu mühürü ile mühürlenir. ( Zarflar sayılırken 50’ li paketler halinde paket yaparak ayırmak oy verme işlemi sonunda işlemi kolaylaştıracaktır.)
6. Oy pusulaları sayılır, bir kenara not edilir ve arka kısımları sandık kurulu mühürü ile mühürlenir.
7. Oy verme kabinin içerisine asılması gereken evraklar asılır. (Kapalı oy verme yerine asılacak Örnek: 19 sayılı “Açıklam Levhası ve Örnek: 20 sayılı “Uyarı Levhası”)
8. Sandık üzerine ve yan kısmına sandık numarasını belirten yazı yapıştırılır. Ayrıca torbadan çıkan sandığa gider yazıları da okulun belirli bölgelerine asılarak sandığa kolayca ulaşılması sağlanır.
9. Seçim torbasından çıkan oy kullanacakların sıra numaraları ve isim soyadlarının yazılı olduğu 2 adet liste çıkacaktır. İpli olan liste sınıfın kapısının önüne asılır. (İp yoksa ip takılır)
10. Diğer liste ise oy kullananlara oy verme ileminden sonra imza attırılmak üzere memur üyeye teslim edilir.
11. Yine torbadan çıkan kalem ve pencereli olan cetvel imzaların doğru yere atılmasını sağlamak için memur üyeye teslim edilir.
12. Oy verme esnasında aynı isimli kişiler oy kullanmaya gelebilir. Bu yüzden oy verecek kişinin T.C kimlik numarası kontrol edilmelidir.
13. Oy kabinine cep telefonu ve görüntü alacak bir cihazla girilmesinin yasak olduğunu belirten görsel oy vermeye gelecek kişilerin görebileceği bir yere asılır.
14. Seçim sandığının kapağı iyice kapanacak şeklide kapatılır. Kapağın kapandığından emin olunduktan sonra seçim torbasında bulunan ip ve sandık ağzını kapatmak için kullanılacak karton ile sandığın azğı kapatılır ve kartonun üzerine gelecek şekilde ip ile bağlanır. İpin bağlandığı yere yine seçim torbasında bulunan çakmak ve mum eritilerek sandık kurulu mührü ile mühürlenir.
15. Oy verme işlemi başlayana kadar sandığın içine bir şey düşmesini önlemek için oy zarfı atılan kısım oy verme işlemi başlayana kadar, kitap,defter vb bir şeyle kapatılır.
16. Zarfların mühürlenmesi ve oy pusulalarının mühürlenmesi bittikten sonra kullanılacak kadar oy pusulası ve oy zarfı masada bırakılarak fazla oy pusulaları ve zarfları güvenli bir yere konulur.
17. Oy verme işlemi başlamadan önce üyeler arasında görev dağılımı yapılır. Bir üyeni imza listesini takip etmesi ve imza attırması, bir üyeni zarf ve oy pusulasını seçmene vermesi, bir üyenin evet veya tercih mühürünü vermesi ve geri dönüşünü takip etmesi gibi görev dağılımı yapılabilir.
18. Oy verme işlemi başladığında oy verecek kişinin ysk tarafından belirtilen geçerli kimlik belgesi ve seçmen kağıdı ile gelir. Listeden ismi ve TC kimlik numarası kontrol edilerek herhangi bir ynlışlık yok ise oy kullanması için oy zarfı, oy pusulası ve evet mühürü verilir. Kabine cep telefonu ile giremeyeceği varsa cep telefonunu oy kabinden çıkana kadar gösterecek olduğunuz bir yere bırakabileceği uyarısını yapınız.
19. Seçmen oy zarfını, oy pusulasını ve evet mührü ile kabinin içine girmeli ve oyunun orada kullanmalıdır. Seçmen oy kullanma esnasında kimliği ve seçmen kağıdı memur üyenin önünde durması iyi olacaktır.
20. Sandık başkanı yada hernagi bir üye seçmen ile birlikte kabine girmemeli şuraya bas, buraya bas gibi ifadeler kullanmamalıdır.
21. Oy vermeye gelen Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verirler. Yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilir.
22. Oy verme işlemi devam ederken sandık başkanı sandık başkanı ve üyenin alacak olduğu ücret çizelgesini ve tutanak defterinde bulunan doldurulması gereken yerleri doldurur.
23. Sandık kuruları da aynı sandıkta kendi oylarını kullanırlar.
24. Oy verme saati sona erdiğinde Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verir.
25. Oy verme bitince, kurul başkanı bunu yüksek sesle ilân eder ve oy vermenin bittiği saat tutanak defterine yazılır.
26. Oy verme işlemi bittikten sonra dışarıda asılı olan liste alınır.
27. İmza listesindeki imza sayısı sayılır ve not edilir.
28. Kalan oy pusulası ve zarfı sayılır ve not edilir.
29. Kalan kullanılmayan zarflar ip ile bağlanarak mühürlenir.
30. Kullanılmadan kalan oy pusulaları sayıldıktan sonra iple bağlanarak sandık kurulu mührü ile mühürlenir.
31. Masada bulunan kalem, evet mührü, ıstampa vb. her şey kaldırılır.
32. Masa temizlendikten sonra sandık açılır ve sandıktançıkan zarflar sayılmaya başlanır. Zarflar sayılırken geçersiz olan zarflar bir kenara ayrılır.
33. Geçersiz zarflar paketlenir ve paketin üzeri mühürlenerek zarf sayısı yazılır. Bu zarflar saklanır ve kesinlikle açılmaz.
34. Sandıktan çıkan zarf sayısı ve imza sayısı aynı ise geçerli zarflar tekrar sandığa atılır ve zarflar açılmaya başlanır.
35. Bu işlemler yapıldıktan sonra, o sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz zarfların toplam sayısı ile oy kullanan seçmen sayısı karşılaştırılır. Zarf sayısı, oy kullanan seçmen sayısına eşit veya eksik ise başkaca bir işlem yapılmaz.
36. (Zarf sayısı ve imza eşit ise bu maddeyi geçiniz) Zarf sayısı, oy kullanan seçmen sayısından fazla ise eşitliği sağlamak için önce geçersiz zarf sayısı düşülür. Geçersiz zarf sayısının düşülmesi halinde de eşitlik sağlanamıyorsa, sandık kurulu başkanı geçerli eyguzelsozler.com zarflar arasından, eşitliği sağlayacak sayıda zarfı gelişigüzel çeker ve bu zarflar açılmadan derhal yakılarak imha edilir. İmha edilen zarf sayısı, sandık sonuç tutanağına yazılır.
37. Zarflar açılır ve işlemin kolay olması açısından Cumhurbaşkanlığı ile milletvekilliği oy pusulaları ayrılır.
38. İlk olarak Cumhurbaşkanlığı seçimi sayımı yapılır. İki üyeyi okunan oy pusulalarını sayım ve döküm cetvellerine işlemek üzere görevlendirilir.
39. Milletvekili oy pusulaları güvenli bir yerde tutulur.
40. Cumhurbaşkanlığı oy sayım işlemi bittikten sonra tutanaklar doldurulur ve milletvekili oy pusulaları sayımına geçilir.
41. Aynı işlemler burada da uygulanır.
42. Daha sonra tutnaka defteri ve tutnak kağıtlarındaki geçerli oy, geçersiz oy toplam oy vb. bilgiler doldurularak eşitlikler sağlanır.
43. Sayım döküm işlemi sonucunda başkan ve üyeler tüm tutanakları imzalar. Ayrıca partili üyeler sonuç tutanağı alacaksa tutanak defterindeki imza bölümü imzalatılarak onlar için bir nüsha hazırlanır.
44. Bir nüsha torbaya konulmak üzere, bir nüsha seçim kuruluna teslim edilmek ve bir nüsha okula asılmak ve partili üyelere kadar da sonuç tutanağı hazırlanır.
45. Seçim torbasının iki boğum şeklinde kapatılır. Alt kısma konulması gerekenler konulur ve ağzı bağlanarak mühürlenir. Üst kısımda yapılacak ikinci boğuma da konulması gerekenler konulur ve üst kısımda ip ile bağlanarak sandık kurulu mührü ile mühürlenir.
Anlatımımızda eksiklikler olabilir. Yüksek seçim kurulunun kitapçığını mutlaka okuyunuz.